ДТП

Отримати компенсацію за пошкодження авто через погані дороги

Водіїв не здивуєш відкритими каналізаційними люками, вибоїнами та іншими небезпечними ямами на українських дорогах. Часто такі недоліки інфраструктури стають причиною пошкоджень автомобілів. У такому випадку водії мають два варіанти: оплатити ремонт з власних коштів або домогтися компенсації від винного. І якщо раніше було страхом звертатися до ДАІ/поліції через страх втратити водійські права, то ситуація змінюється на краще.

Сьогодні, можемо впевнено стверджувати, якщо правильно обрати стратегію і боротися за свої інтереси, є реальні шанси отримати компенсацію за завдані пошкодження та понесені витрати.

Однак, патрульні поліцейські не завжди допомагають водіям у вирішенні таких ситуацій. Часто вони намагаються притягнути до відповідальності саме водія, складаючи на нього протокол про адміністративне правопорушення та направляючи його в суд. Поліцейським так простіше, аніж шукати відповідальних за конкретну ділянку дороги, щоб притягнути їх до відповідальності згідно зі ст. 140 КУпАП.

Що робити?

Щоб уникнути таких ситуацій, водії повинні діяти розумно та ретельно документувати всі обставини аварії уже на місці події. Спершу, якщо сталася аварія через пошкоджене дорожнє полотно, викличте патрульну поліцію для фіксації події. Вимагайте, щоб встановили особу, яка несе відповідальність за конкретну ділянку дорогу та щоб її притягнули до адміністративної відповідальності..

Якщо патрульний намагатиметься скласти протокол на вас, обов’язково фіксуйте свою незгоду з цим. Фіксуйте будь-які відмови за допомогою відеокамери і подавайте скарги на їх дії з вимогою встановити відповідальну особу. Після отримання інформації про відповідальну організацію та оцінки завданих вам збитків, можете звернутися з вимогою компенсації до відповідальної організації.

Ефективним варіантом може стати досудове врегулювання спору. Інколи достатньо просто написати обгрунтованого листа з вимогою відшкодувати завдані збитки. Але якщо організація не виплачує компенсацію, можна подати позовну заяву до суду.

Судова практика (у т.ч. практика Верховного Суду) по таких справах на стороні автовласника. 

Дотримуючись правильної стратегії і відстоюючи свої права, водії мають реальні шанси отримати компенсацію за завдані поганими дорогами пошкодження та понесені витрати.

Ви завжди можете скористатися юридичною консультацією нашого адвоката по ДТП щоб точно знати як діяти.

Слідкуйте за нами в соціальних мережах Facebook, Instagram, підписуйтеся на наш YouTube та Telegram-канал.

Related Posts