ДТП

Позбавлення водійських прав до 8 років за ДТП

У Верховній Раді України зареєстровано законопроєкт, який передбачає обов’язкове покарання за ДТП у виді позбавлення водійських прав до 8 років. Йдеться про ДТП з потерпілими, за які передбачено кримінальну відповідальність.

Ще декілька років тому, коли змінювали покарання за дорожні аварії, в яких потерпілі отримали середні, тяжкі травми чи гинули, в частині додаткового покарання було передбачено обов’язкове позбавлення водійських прав, якщо потерпілий отримав середньої тяжкості травми або якщо загинуло декілька потерпілих.

Однак, додаткове покарання за ДТП, в якій потерпілі отримали тяжкі травми або загинув потерпілий, залишили без змін. Частина 2 статті 286 Кримінального кодексу до сьогодні передбачає необов’язкове позбавлення водійських прав за такі наслідки. 

Тобто, якщо суд визнає водія винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК (ДТП, в якій потерпілі отримали середньої тяжкості травми) або ч. 3 ст. 286 КК (ДТП, в якій загинуло декілька осіб), окрім основного покарання, обов’язкове й додаткове покарання у виді позбавлення права керувати транспортними засобами. 

Якщо ж водія визнають винним згідно ч. 2 ст. 286 КК (ДТП, в якій потерпілі отримали тяжкі травми або загинув потерпілий), додаткове покарання у виді позбавлення водійських прав не обов’язкове.

АвтоЮрист детально розповідав про кримінальну відповідальність за ДТП тут

Зараз народні депутати вирішили виправити ситуацію. Зареєстрований законопроєкт передбачає внести зміни в частину 2 статті 286 Кримінального кодексу України і передбачити окрім позбавлення волі ще й позбавлення водійських прав на строк від 3 до 5 років. 

Також пропонується збільшити строк позбавлення водійських прав і за ч. 3 ст. 286 КК – на строк від 5 до 8 років.

P.S. Законопроєкт технічно виписаний дуже непрофесійно, тому його задум ми логічно подумали. Якщо слідувати логіці законопроєкту, то ч. 2 ст. 286 КК в частині визначення покарання звучить так: караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років від трьох до п’яти років.

Також ми припускаємо, що планується збільшення строку позбавлення прав за ч. 3 ст. 286 КК, оскільки законотворці забули вказати, в яку норму планують внести зміни.

Позбавлення водійських прав за ДТП - автоюрист

Записатися на юридичну консультацію онлайн по ДТП, легко. Просто напишіть нам у зручний для Вас месенджер: